stoikidiskickboxingteam

Kickboxing / K1

buakaw

Κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’70, άρχισαν να αμφισβητούνται οι πολεμικές τέχνες που ήταν διαδεδομένες έως τότε στην Αμερική, από μια γενιά επαγγελματιών αθλητών πολεμικών τεχνών. Οι επαγγελματίες αθλητές στράφηκαν προς την αναζήτηση ενός ανταγωνιστικού είδους, το οποίο θα τους επέτρεπε να αξιοποιήσουν τις ικανότητες τους στο μέγιστο, με πλήρη χρήση δυνατών λακτισμάτων και γροθιών, σε αγώνες μέχρι τελικής πτώσης.

Η ανάπτυξη ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού επιτάχυνε την εξέλιξη του νέου αθλήματος το οποίο έγινε γνωστό ως «Kickboxing»! Στις αρχές της εμφάνισης του οι κανονισμοί δεν ήταν ξεκάθαροι. Σε κάποιους αγώνες δεν υπήρχαν κατηγορίες κιλών ή χρονικός περιορισμός, αλλά αγωνίζονταν όλοι έως ότου μείνει ένας! Το «Full Contact Karate», έδειξε τον δρόμο των κανονισμών. Βαθμολογούσαν λακτίσματα από τη μέση και πάνω, ενώ τα «Low Kicks» θεωρούνταν ποινή (foul).

Παράλληλα αναπτύχθηκαν οι πυγμαχικές ικανότητες και αυτή η μορφή αθλήματος επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας ως «Full Contact – Kickboxing». Από τους πρώτους προωθητές ήταν ο Howard Hanson, ο οποίος καθιέρωσε τους αγώνες μέσα σε ring πυγμαχίας και όχι σε «tatami».

Το ενδιαφέρον για το καινούργιο αυτό άθλημα ήταν μεγάλο και τα μεγάλα κανάλια μετέδιδαν αγώνες για τον παγκόσμιο τίτλο τακτικά. Ο Hanson, όμως έβλεπε ότι το άθλημα γινόταν Αμερικανική υπόθεση, ενώ θεωρούσε ότι έπρεπε οι αγώνες για τον παγκόσμιο τίτλο να έχουν οικουμενικό χαρακτήρα. Αγνοούνταν ακόμα η παραδοσιακή προέλευση του αθλήματος από την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία.

Κάποια μέρα ο Howard Hanson οργάνωσε μια μικρή συνεδρίαση στην οποία διατύπωσε την ιδέα του για την δημιουργία μιας πραγματικά παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Στην αρχή ονομάστηκε «World Kickboxing Association». Η WKA γεννήθηκε και η σκληρή δουλειά άρχισε. Τον καιρό εκείνο οι Αμερικανοί αθλητές εξασκούνταν στο «Full Contact Kickboxing», ενώ οι Ταϊλανδοί και Ιάπωνες αντίπάλοι τους χρησιμοποιούσαν επιπλέον χαμηλά λακτίσματα, αγκώνες και γόνατα.

susumu

Επιχειρήθηκε ένας συμβιβασμός όπου επιτρέπονταν γροθιές και λακτίσματα τόσο ψηλά όσο και χαμηλά στα πόδια και όχι πιασίματα, ρίψεις γόνατα και αγκώνες. Έτσι δημιουργήθηκε το Κιck Boxing, όπως είναι διαδεδομένο σήμερα. Από το 1977 έως το 1980 η WKA αναπτύχθηκε όσο καμία άλλη Ομοσπονδία. Μεγάλα ονόματα της εποχής ήταν ο Benny Urkuidez, ο Kunimasa Nagae, o Don Wilson, o Bill "Super Foot" Wallace, ο Blinky Rodriguese και ο Jean Yves Theriault.

Η Ευρώπη δεν ήταν δυνατόν να μείνει αδιάφορη από το νέο άθλημα. Η Ολλανδία υπήρξε για καιρό «πρόδρομος» του Ευρωπαϊκού Kickboxing και Muay Thai, κι έτσι φυσικό ήταν το 1983 να γίνει στο Άμστερνταμ η πρώτη Ευρωπαϊκή διοργάνωση της WKA. Έκτοτε και άλλες χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία ανέπτυξαν το Kickboxing, ενώ η δημιουργία κι άλλων Ομοσπονδιών βοήθησε σε αυτό.

Στην Έλλάδα το Kickboxing εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, από κάποιους πρωτοπόρους δασκάλους ανατολικών πολεμικών τεχνών οι οποίοι βλέποντας την εξέλιξη και την ολοκλήρωση στο Kickboxing άρχισαν να ασχολούνται με αυτό όλο και περισσότερο. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 συστάθηκε η Πανελλήνια ένωση του Kickboxing σε μια προσπάθεια των τότε δασκάλων, με πρόεδρο το Γιώργο Μάλλιο. Στην συνεύρεση των αθλητών του αθλήματος απ΄ όλη την Ελλάδα σε αγώνες διοργανώνοντας έτσι και τα πρώτα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και κύπελλα.

Το 2004 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Kickboxing αναγνωρίστηκε από την ΓΓΑ δίνοντας έτσι το κίνητρο να αγωνίζονται αλλά και να αναγνωρίζονται. Πρόεδρος της ΠΟΚ είναι ο Κος Γιάννακας, Αντιπρόεδρος η Κα Οικονόμου και Γ. Γραμματέας ο Κος Δήμου. Η Ομοσπονδία αριθμεί στις μέρες μας πάνω από 300 Συλλόγους με πάνω από15.000 αθλητές.

Πίσω

 
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Πανελλήνια Ομοσπονδία Kickboxing

World Association of Kickboxing Organizations

Joya Fight Gear

Walk the Line Studio

Σχολή Οδηγών Οδόσημο

Ακολουθήστε μας

Το Fight Club Larissa στο Facebook

Το Fight Club Larissa στο YouTube